dissabte, 1 de març del 2014

El lleó de Nemea

Mosaic d'Hèracles lluirant amb el lleó de Nemea. imatge
Nemea, una localitat situada a l'Argòlida, estava essent devastada per un lleó monstruós que devoraba persones, exterminava ramats i destruïa plantacions. Aquest monstre era d'origen diví, se'l considera fill de Tifó i Equidna, tot i que la seva procedència varia segons la versió. I, a més, gaudia d'una pell resistent i invulnerable al tall de l'espasa i a la punta de les llances i fletxes. 
Aleshores, com el primer dels dotze treballs, Euristeu va ordenar a Hèracles que matés el lleó de Nemea i li portés la seva pell. 

En un primer moment, Hèracles va intentar ferir el lleó amb les armes que li havien proporcionat els déus, però va comprovar que la pell de l'animal les repel·lia totes. Aleshores, l'heroi el va rodejar amb els braços i la fera li va arrancar un dit, però finalment va aconseguir estrangular-la. 

Euristeu estava convençut que Hèrcules fracassaria.  I, al veure al fill de Zeus carregant sobre les seves espatlles el cadàver del lleó, es diu que va ordenar que a partir d'aquell moment exhibís el fruit dels seus treballs fora de les portes de Micenes i va prohibir la seva entrada. 

Lucha de Hércules con el León de Nemea, per Francisco
Zurbarán. Imatge
A més, Hèrcules va utilitzar les urpes de l'animal com a ganivet, obtenint d'aquesta manera la pell del lleó que des d'aquell moment faria servir com a inexpugnable armadura. I amb el cap del lleó va obtenir un casc que sembraria el terror entre els seus enemics. 

Zeus (o Hera, en altres versions), que havia presenciat la extraordinària tasca d'Hèracles, va decidir donar el nom del lleó a una constel·lació, per a que aquest fet fos recordat en la posterioritat. 

Informació extreta de Enllaç i Enllaç


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada